Gyakran ismételt kérdések

Elakadtam. Hogy érhetem el az Ügyfélszolgálatot?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legtöbbször felmerült problémákat és azok megoldását, képekkel is illusztrálva.

Ügyfélszolgálatunk az ugyfelszolgalat@dcont.hu e-mail címen érhető el. A felmerülő probléma mielőbbi megoldásához amennyiben lehetséges, szeretnénk kérni képernyőkép csatolását is!

Dcont eNAPLÓ rendszer - Általános kérdések

A Dcont eNAPLÓ célja, hogy áttekinthető, könnyen értelmezhető grafikonok segítsenek az adatok összefüggések elemzésében. Az Elemzés és Napló oldalak tetején található Nyomtatás gombra kattintva kinyomtatható ki az aktuális nézetet. A PDF dokumentumok könnyen áttekinthetők, menthetők és a nyomtatáson túl akár e-mailben is továbbíthatók.

A Dcont eNAPLÓ szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a rendszerbe Ön által feltöltött vércukormérési adatokat kezelőorvosa, gondozója is naprakészen láthassa és elemezhesse. A kezelőorvos - beteg kapcsolatot orvosa, gondozója tudja létrehozni az Ön felhatalmazása alapján. Ehhez orvosának meg kell adja a páciensPIN kódját. Kódját bejelentkezést követően az Áttekintés felületen, vagy a Beállítások > páciensPIN oldalon találja. Fontos! Jelszavát soha NE adja meg harmadik személynek, erre orvosának sem lesz szüksége a kapcsolat beállításához! Felhatalmazását a későbbiekben bármikor visszavonhatja.

Igen, a Naplób menüben az „Új bejegyzés” gombot megnyomva, vagy a Dcont mobilalkalmazás használatával. További információk és Dcont mobilalkalmazás ide kattintva tölthető le

A vércukormérőről feltöltött adatot nem lehet törölni, a kézi bejegyzéseket viszont igen. A Napló felületen rá kell kattintani a megfelelő bejegyzésre, majd jobb felül a kuka ikonnal lehet törölni (vagy szerkeszteni)

Android alkalmazás Napló felületén a kiválasztott értéket hosszan nyomvatartva egy felugró ablakban megjelennek a bejegyzés részletei, valamint a törlés gomb.

A becsült HbA1c érték akkor lesz látható, ha legalább 30 nap időtartamban minden nap rendszeresen történik vércukormérés, illetve az étkezés előtti és az étkezés utáni jelölővel ellátott eredmények kiegyensúlyozottan vannak jelen az adatok között. A Becsült HbA1c tartomány megadása azokat az értékhatárokat jelöli, melyen belül várható a becsült HbA1c érték.

A megadott értéktartomány csak becsült érték, egyéni eltérések lehetségesek. Minden esetben egyeztessen kezelőorvosával a kapott értéket illetően. A becsült HbA1c nem helyettesíti a laboratóriumi meghatározással mért HbA1c értéket, csak tájékozódó jellegű adatot ad.

A Dcont eNAPLÓ Elemző felülete (Napló, kimutatások, kézi adatfelvitel) böngészőből érhető el, így bármilyen számítógépen, vagy akár tableten is használható.

A vércukormérő készülékekről történő adatfeltöltéshez szükséges Dcont Adatfeltöltő alkalmazás az alábbi feltételeknek megfelelő számítógépen működik:

  • Számítógép internet kapcsolattal és USB csatlakozással,
  • Microsoft Windows 7 vagy újabb operációs rendszerrel,
  • Google Chrome 45, Microsoft Edge 12, Mozilla Firefox 38 vagy újabb internet böngésző szoftverrel.

Adatfeltöltés Macintosh vagy Linux rendszerű számítógépről jelenleg nem lehetséges, azonban a Dcont eNAPLÓ Adatelemző és a manuális adatbevitel funkció bármely operációs rendszerű számítógépen használható a fentieknek megfelelő internet böngésző programmal.

Regisztráció és bejelentkezés

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy tapasztalataink alapján a freemail.hu-ra és a t-online.hu-ra végződő e-mail címek esetében az általunk kiküldött leveleket az említett szerverek gyakran kéretlen levélként kezelik. Amennyiben tehát a visszaigazoló levél nem érkezne meg egy napon belül, úgy kérjük, hogy nézzék meg a levélszemét gyűjtő mappájukat is.

Gmail-es email-címek esetén a levelek gyakran a „Frissítések” mappába érkeznek.

Hibás e-mail cím vagy jelszó hibaüzenetet kapok bejelentkezéskor, pedig jól írtam be jelszavam.

Mobileszközöknél gyakran előfordul, hogy a készülék automatikusan formázza, javítja a beírt szót, nagy kezdőbetűssé alakítja vagy szóközt tesz utána, ezekre ügyelni kell a felhasználónév és jelszó beírásakor.

Sikertelen bejelentkezés, „technikai problémák miatt nem sikerült a bejelentkezés” hibaüzenet számítógépen.

Valószínűleg nincs jól beállítva a dátum/idő a számítógépen, ez okozhatja a problémát.

Adatfeltöltés számítógépen

Dcont vércukormérőkről egyszerűen feltölthetők az adatok az eNAPLÓ-ba számítógépen. A szükséges program telepítéséhez útmutató itt található

Az adatfeltöltés lépéseihez részletes útmutató a Tudástárban olvasható

A Dcont eNAPLÓ rendszerben egy készülék kizárólag egy személyhez tartozhat. A Dcont vércukormérő készülékekben nincsen lehetőség annak jelölésére, hogy mely mérés kihez tartozik az adatok utólagos szétválasztása pedig nem lehetséges teljes biztonsággal. Javasoljuk, valamennyi családtag saját készüléket használjon. További információ a készülékekről itt olvasható: https://e77.hu/termekek/vercukormero-rendszer

A családban ketten is rendelkezünk Dcont készülékkel és Dcont eNAPLÓ felhasználók is vagyunk mindketten, de egy számítógépünk van.

Igen, a Dcont Adatfeltöltő elindítását követően mindig az a felhasználó kell bejelentkezzen, aki az adatait fel szeretné tölteni. Feltöltést követően ki kell jelentkezni, ezt követően bejelentkezhet a másik felhasználó és kezdheti saját készülékéről az adatok feltöltését.

A Dcont eNAPLÓ rendszerben egy személyhez több készülék is tartozhat, a vércukormérő az első adatfeltöltés alkalmával kerül hozzárendelésre a profilhoz. Fiókhoz tartozó készülékek listáját a Beállítások - Eszközeim menüpontban tekinthető meg. A különböző készülékekről feltöltött, egymással fedésben lévő mérések dátumfolytonosan láthatók a naplóban.

Több Dcont vércukormérőt is használok párhuzamosan, egy Dcont TREND és egy Dcont MAGOR készüléket. Eddig működött az adatfeltöltés, most valamiért nem. Mi lehet a probléma?

Az adatfeltöltést zavarhatja amennyiben egyszerre két eszköz, a LiteLink mini és a vércukormérő is csatlakoztatva van a számítógéphez. Távolítsa el az egyik eszközt, majd próbálja újra az adatfeltöltést.

A vércukormérő órája rosszul van beállítva vagy az éves óraállításkor nem lett frissítve.

Újabb generációs, micro USB porttal rendelkező készülékek esetén egy számítógépes adatfeltöltés során a Dcont Adatfeltöltő program automatikusan frissíti a készülék időbeállítását, így a következő mérések már helyes dátummal történnek.

A korábbi mérések helyreállításában az ugyfelszolgalat@dcont.hu e-mail címen tudunk segíteni.

Dátum/Idő beállításokról további információk: Dcont Órabeállítás

Adatfeltöltéskor a „készülék máshoz tartozik” hibaüzenetet kapom, pedig csak én használtam a vércukormérőt.

A Dcont eNAPLÓ rendszerben egy készülék egy személyhez tartozhat, a vércukormérő az első adatfeltöltés alkalmával kerül hozzárendelésre a profilhoz. Előfordulhat, hogy egy korábban regisztrált fiókkal történt már adatfeltöltés, vagy az orvosi rendelőben töltöttek fel adatot.

Az ugyfelszolgalat@dcont.hu e-mail címen segítünk megoldani a problémát, ehhez a vércukormérő sorozatszámát kérjük elküldeni! (A sorozatszám a vércukormérő hátoldalán található)

Az adatfeltöltő program csak az alapértelmezett böngészőt tudja használni. Ellenőrizz a Windows rendszerbeállítások között az Alapértelmezett böngészőt, adja meg az Ön által leggyakrabban használtat.

Rendszer nem ismerte fel a vércukormérőt.

Az ugyfelszolgalat@dcont.hu e-mail címen segítünk megoldani a problémát, ehhez a vércukormérő sorozatszámát kérjük elküldeni! (A sorozatszám a vércukormérő hátoldalán található)

Dcont TREND vagy Dcont IDEÁL készülékről próbálnék adatot feltölteni, a készülék már kikapcsolt, de az Adatfeltöltő programban nem történik semmi, az "adatletöltés folyamatban" felirat látható.

Ez az eset olyankor fordul elő, ha megszakad az adatküldés. Ne mozgassa a készüléket, LiteLinket, ne kézben tartva töltsön fel. Tükröződő felületek is zavarhatják a küldést, valamint az erős fény, lámpa is.

Bizonyos vírusirtó és számítógép védelmi szoftverek - különösen szigorúbb beállítások mellett - gátolják alkalmazások, ill. telepítők futtatását az internetről. A LiteLink Mini USB illesztőprogram telepítő és a Dcont Adatfeltöltő is rendelkezik digitális aláírással, amely igazolja a biztonságos forrást. Kérjük, amennyiben ennek ellenére figyelmeztetést kap, engedélyezze a telepítés és az internet elérést a Dcont Adatfeltöltő számára.

Windows 7 operációs rendszerű gépen adatfeltöltő program megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a Service Pack 1 és Service Pack 2, valamint a Microsoft .NET Framework 4.7.2 telepítve legyen a számítógépre.

Töltse le, és telepítse az alábbi csomagokat, ebben a sorrendben: (operációs rendszernek megfelelő verziót töltse le, 64 bites rendszer esetén az x64 nevűt, 32 bites rendszer esetén a simát)

Service Pack 1: KB976932

Service Pack 2: KB3020369, KB3125574

.NET Framework 4.7.2 Runtime: dotnet framework

Az Adatfeltöltő alkalmazást sikerült telepítenem, de az eszközillesztő telepítése nem indul el.

Az alkalmazásunk drivereihez létezik exe formátumú telepítő, ami a Dcont alkalmazás feltelepítése után az alábbi helyen található meg: "C:\Program Files (x86)\77 Elektronika Kft\Dcont Adatfeltöltö\driver\DriverManagerWpf.exe" Jobb egérgombbal kattintva „Futtatás rendszergazdaként” opciót kell választani.

Ha az Adatfeltöltő programban nem jelenik meg a mérőeszköz, előbb a következő lépések elvégzését javasoljuk:

  • Vércukormérő készüléken az USB (vagy PC) feliratnak kell látszódnia számítógépre csatlakoztatáskor
  • Próbálja másik usb-portra csatlakoztatni, esetleg másik kábellel (javasoljuk a vércurmérőhöz mellékelt eredeti kábelt)
  • Nézze meg, hogy vírusirtó nem tiltja-e le az usb-eszközt

Az Eszközkezelőben a Portok (COM és LPT) alatt kellene megjelenni a vércukormérőnek csatlakoztatást követően.

Az eszközillesztő kézi újratelepítése az alábbi lépések szerint végezhető el

1. Nyissa meg a vezérlőpultot, majd az Eszközkezelőt.

2. Portok (COM és LTP) alatt kell megjelenjen az eszköz Dcont, vagy soros port néven (húzza ki, majd csatlakoztassa ismét hogy megnézze valóban arról van-e szó)

3. Kattintson jobb gombbal az eszközre, majd válassza az „Illesztőprogram frissítés”-t

4. Válassza az „Illesztőprogram keresése a gépen lehetőséget

5. „Választás a számítógépen található listából”

6. Válassza a „Saját lemez”-t, majd a „Tallózás”-t

7. Az ablakban keresse meg a következő mappát: C: > Program Files (x86) > 77 Elektronika Kft > Dcont Adatfeltöltö > driver > Etalon
Válassza az „etalon.inf” fájlt, majd Megnyitás, majd OK gomb.
(A Windows verziótól függően lehet Program Files (x86) vagy sima Program Files mappában)

8. Megjelenik a Dcont ETALON, tovább gomb, majd a felugró figyelmeztetésre nyomjon „Igen”-t

9. Zárja be az ablakot
Próbálja újra a feltöltést

1. Nyissa meg a vezérlőpultot, majd az Eszközkezelőt.

2. Portok (COM és LTP) alatt kell megjelenjen az eszköz Dcont, vagy soros port néven, például Dcont (COM3) (húzza ki, majd csatlakoztassa ismét hogy megnézze valóban arról van-e szó)

3. Kattintson jobb gombbal az eszközre, majd válassza az „Illesztőprogram frissítés”-t

4. Válassza az „Illesztőprogram keresése a gépen lehetőséget

5. „Választás a számítógépen található listából”

6. Válassza a „Saját lemez”-t, majd a „Tallózás”-t

7. Az ablakban keresse meg a következő mappát: C: > Program Files (x86) > 77 Elektronika Kft > Dcont Adatfeltöltö > driver > HunorMagorNemere
Válassza az „dcont_cdc.inf” fájlt, majd Megnyitás, majd OK gomb.
(A Windows verziótól függően lehet Program Files (x86) vagy sima Program Files mappában)

8. Megjelenik a „Dcont”, tovább gomb. Majd a felugró figyelmeztetésre nyomjon „Igen”-t

9. Zárja be az ablakot
Próbálja újra a feltöltést

Nem indul el a telepítés, nem ismeri fel a számítógép a telepítőfájlt.

A számítógépen nincs beállítva az alapértelmezett alkalmazás az .msi fájlok megnyitásához.

1. Windows gomb megnyomása után kezdje gépelni hogy: „Alapértelmezett” Nyissa meg az alapértelmezett alkalmazásokat

2. Görgessen le, itt válassza: „Fájltípusok alapértelmezett alkalmazásainak megadása” lehetőséget

3. Görgessen le az .msi-hez, itt a Windows Installer-nek kell megjelennie, ha nem ezt látja, kattintson rá és módosítsa.

1. Hozzon létre egy mappát valahol a számítógépen. Például a Dokumentumok-ba, „Dcont” néven.

2. Töltse le, és Indítsa el a Dcont adatfeltöltő telepítőjét https://enaplo.dcont.hu/adatfeltoltes

3. Második oldalon nyomja meg a „Böngészés”-t, majd keresse meg azt a mappát, amit az előbb létrehozott.

4. Válassza a „Mindenki” lehetőséget

5. „Tovább” gombbal folytassa a telepítést.

Amennyiben telepítve van az adatfeltöltő, de nem indul el, vagy nem működik megfelelően a javítás futtatása segíthet megoldani a problémát.

1. Nyissa meg a vezérlőpultot, majd válassza a „Programok és szolgáltatások”-at

2. Keresse meg a „Dcont adatfeltöltő” programot, kattintson rá 1-szer

3. Nyomja meg a „Javítást”

4. Kövesse a telepítő ablakban megjelenő utasításokat

Mobilalkalmazások

Gyógyszer hozzáadásához először fel kell vennie a készítményt a saját Gyógyszerek listára. Ezt a "Beállítások" menüben a "Gyógyszereim"-nél lehet megtenni. Kereséshez legalább 3 karaktert kell beírni a keresőmezőbe.

Terápiás adatok szerkesztésére számítógépen, böngészőből belépve van lehetőség.

Az alkalmazás engedélyeknél legyen megadva a tárhely és a helyadatok is, Ezen kívül fontos, hogy engedélyezni kell a helyadatok használatát, és a "Hely" is legyen bekapcsolva az Értesítés-sávon.

Az alkalmazás indításakor, vagy a Szinkronizálás gomb megnyomásakor „Hiba szinkronizálás közben” üzenet jelenik meg

Amennyiben hosszabb ideig nem volt használva az alkalmazás, kijelentkezés, majd ismételt bejelentkezés meg szokta oldani a problémát. Ezt a Menü > Kijelentkezés gombra nyomva lehet megtenni, ekkor bezáródik az alkalmazás. El kell indítani a Dcont appot, a felhasználónév/jelszó megadása után rögtön szinkronizálni (Menü > Szinkronizálás)

Ha továbbra is megjelenik a hibaüzenet, az alkalmazásadatok törlését javasoljuk.

1. Alkalmazás megkeresése a beállításokban

vagy Majd menjen a Telefon > Beállítások > Alkalmazások menüjébe, keresse meg a Dcont-ot.

2. Itt válassza a Tárhely opciót, majd azon belül nyomja meg az "Adatok törlése" gombot.

3. Ezután indítsa el újra a Dcont alkalmazást, jelentkezzen be, majd szinkronizáljon.

Az alkalmazás minden indításkor figyelmeztetést dob, ha nincs bekapcsolva a telefonon a Bluetooth. Ez az üzenet kikapcsolható a menüben.